Almanya pazarında online perakende satış gerçekleştiren satıcıları yakından ilgilendiren güncel bir gelişme, son günlerde gündeme oturdu. Satış oranlarını etkileyecek olan bu düzenleme nedeni ile 3 Temmuz 2022’ye kadar regülasyonlara uyulmaması durumunda satıcıları, yüksek meblağlarda para cezaları ya da Almanya pazarında ürünlerinin dağıtımlarının durması gibi sonuçlar bekliyor olacak.
Ambalaj Yasası (VerpackG) Nedir?
Almanya tarafınca 1 Ocak 2019 yılında yürürlüğe giren ambalaj yasası kapsamındaki görüşmelerin sonuna gelindi ve son düzenlemeler de eklenerek yasanın 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle tamamen uygulamaya alınmasına karar verildi.
Balonlu naylon ambalajlar, kutu, karton, bant, zarf, cam ambalajlar, askılı etiket, torba, gibi paketleme işleminde kullanılan ambalaj ürünlerinin yeniden kullanılabilir malzemeler olmasına ve geri dönüştürülmesine teşvik eden yasa Almanya pazarında satış gerçekleştiren e-ticaret platformlarını ve satıcıları bir hayli yakından ilgilendirmektedir.
Elbette ki yasanın öncelikli amacı, ekolojik dengenin bozulmasıyla bütün dünya için çalmaya başlayan tehlike çanları ile birlikte geri dönüşümü artırarak hem ekolojik sürdürülebilirliği sağlayabilmek hem de geri dönüşüm kapsamında finansal bir alan yaratmak. Bu kapsamda satıcılar tarafınca bir sertifika (Lucid) alınması gerekiyor ve böylece, tahsil edilen sertifika ücretleri vasıtasıyla profesyonel bir şekilde ambalajların geri dönüştürülmesinin sağlanması ya da doğayla entegre bir biçimde yok edilmesi garanti altına almış oluyor.
VerpackG (Ambalaj Yasası) Kimler İçindir?
VerpackG, Almanya pazarında satış yapan çevrimiçi platform satıcılarını, alıcılara en son paketi ulaştıranları, Almanya’ya ambalajlı gönderi gerçekleştiren firmaları direkt olarak uygulamaya tabi tutmaktadır.
Lucid (Ambalaj) Sertifikasını Nasıl Alırım?
Öncelikle belirtmeliyiz ki hammaddesinin ne olduğu fark etmeksizin ambalaj için kullandığınız malzeme ne olursa olsun istisnasız her biri için sertifika alma şartı mevcuttur.
Lucid Lisansı’nı almak için izlemeniz gereken adımlar özetle aşağıdaki gibidir:
- Almanya’da bulunan resmi kayıt merkezi sisteminde LUCID PACKING REGISTER üzerinden kayıt oluşturmanız ve buradan üye numaranızı alma işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor. ( Siteye gitmek için tıklayınız.)
- Sonrasında, “Dual Sistem”lerden bir sertifika temin etmeniz gerekiyor. Bu sistemler, kullanımını gerçekleştirdiğiniz yıllık ambalaj miktarlarını belirttiğinizde, hesaplama yaparak size ödemeniz gereken meblağı hesaplıyorlar. Plastik veya kağıt haricinde bir maddeden elde edilen bir ambalaja sahipseniz “Add Category” seçeneğine tıklayarak, çıkan seçenekler arasından uygun olanı seçerek hesaplama gerçekleştirebilirsiniz.
Dual sistemlerin listesine yukarıda belirtmiş olduğumuz merkezi kayıt sisteminin sitesinden ulaşabilmektesiniz. Buralardan fiyat alarak en uygun olanı kendiniz için seçebilmektesiniz. Bazı Dual Sistemleri sıralayacak olursak;
- Der Grüne Punkt-Duales System Deutschland GmbH
- Noventiz Dual GmbH
- Reclay Systems GmbH
- PreZero Dual GmbH
- Altera System GmbH
3. Sertifikanızı temin ettikten sonra size verilen sertifika numarasını Lucid’e bildirme işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor.
4. Son adımda ise seçtiğiniz Dual Sistem’e ödemenizi gerçekleştirdikten sonra size bir yasal logo veriliyor. Bu logoda ambalajınızın geri dönüşüme uygun olduğuna dair bir ibare yer alıyor ve bu logoyu mutlaka bütün paketlerinize eklemeniz gerekiyor. Ek olarak, satış gerçekleştirdiğiniz e-ticaret sitelerinde bir mesaj aracılığı ile alıcılarınıza paketlerinizin geri dönüştürülebilir olduğu konusunda bilgi vermeniz de oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra, Lucid numaranızı satış gerçekleştirdiğiniz platformlara kaydetmeniz gerekmektedir. Henüz böyle bir talep tarafınıza ulaşmadıysa da yakın bir zamanda mutlaka talep edeceklerdir. Satışlarınızın aksamaması adına şimdiden kaydınızı oluşturmanızı tavsiye ederiz.
Ambalaj Yasasına Uymazsam Ne olur?
İlgili sertifikayı ve LUCID Lisansı’nı temin etmemeniz veya DUAL sistemlere miktar beyan etmemeniz ya da yanlış miktarlarda beyanda bulunmanız gibi durumlar, Ambalaj Yasası kapsamında idari suç olarak kabul görmektedir. Bu kapsamda, Ambalaj Yasası’na uymadığınız durumlarda karşılaşabileceğiniz yaptırımları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Kayıtsız ürün satışlarında 100.000Euro’ya kadar para cezası,
- Yazılı uyarı almak,
- Geri dönüşüm sistemine katılmayanlara 200.00Euro’ya kadar para cezası,
- Dual Sitemler üzerinden kullanımı gerçekleştirilen malzemenin ödemesinin yapılmaması ve LUCID Lisansı’nın temin edilmemesi durumunda anında satış yasağı getirilmesi,
gibi yaptırımlarla karşılaşmak yakın gelecekte beklenilen durumlardır. Özetle, 1 Temmuz 2022’ye kadar bahsettiğimiz işlemleri gerçekleştirmeyen satıcılar ne yazık ki satışlarına devam edemeyecek ya da ağır cezalar ile karşı karşıya kalacaklardır.