A’DAN Z’YE E-TİCARET SİTELERİ DİZİNİ: ALLEGRO'NUN HİZMETLERİ VE ALLEGRO'DA E-TİCARET

Allegro e-ticaret platformu, Polonya’da bulunan ve bölgede en popüler e-ticaret sitesi olarak görülen, çok kategorili online bir pazar yeridir. Farklı bir şekilde ifade edecek olursak; Allegro, Polonya’nın e-ticaret pazarında, en çok potansiyel barındıran ve 10 milyar dolarlık hacmi ile pazarda hatırı sayılır büyüklükte bir oyuncudur. Bunun yanı sıra Allegro, Avrupa’da yer alan en iyi dördüncü e-ticaret platformu olma yetkinliğini taşımaktadır. Bu nedenlerle, QuickShipper e-ticaret akademimizin bu kısmında sizler için A’dan Z’ye Allegro e-ticaret platformunu ele alacağız ve A’dan Z’ye e-ticaret sitelerini ele aldığımız dizinimizin bu kısmında sizlere “Allegro’nun pazar yeri modeli nasıl işler?” , “Allegro’da satışlar ne şekilde yapılır?” , “Allegro’nun pazar yerleri” , “Allegro’nun ürün grupları” , “Allegro’nun fiyatlandırma modeli”, “Allegro’nun pazar yeri hizmetleri” ,” Allegro’nun maliyet modeli” ve “Allegro’nun satıcıya yönelik hizmetleri” gibi konulara açıklık getireceğiz. 


ALLEGRO'DA PAZAR YERİ MODELİ 


Neredeyse her çeşit ürün grubuna erişebileceğiniz Allegro’dan birçok ürünü temin etmek ve platform üzerinden yine birçok ürünün satışını gerçekleştirmek mümkündür. Platform üzerinden hesap açtıktan sonra ürünlerinizi listelemeniz gerekmektedir.


ALLEGRO'DA PAZAR YERLERİ


Allegro, bölgesel bir pazar yeri olması itibari ile Polonya’daki en büyük e-ticaret platformudur ve ülkede oldukça fazla etkilidir. Buna ek olarak, Doğu Avrupa’da en başarılı e-ticaret pazarlarından biri olarak görülmektedir. Allegro’nun e-ticaret platformunun kullanıcı sayısı aylık bazda bakıldığında yaklaşık olarak 17 milyondur. 


ALLEGRO'NUN ÜRÜN GRUPLARI


Elektronikten modaya ve giyim ürünlerine kadar ürünlerin satış için listelendiği Allegro’da; hızlı tüketim ürünleri, bahçe ve ev malzemeleri, sağlık ürünleri, bebek ürünleri, güzellik ürünleri, eğlence ürünleri, otomotiv, spor, koleksiyon, B2B hizmetleri, genel olarak hizmet ve eğlence gibi alanlarda ürün gruplarına ulaşabilmek mümkündür. Allegro’nun platformu üzerinden hem sıfır (kullanılmamış) ürünler satışa sunulabildiği gibi, hem de ikinci el (kullanılmış) ürünler satılabilmektedir. Ancak satış için listelenen ürünlerin büyük bir kısmı yeni ürünlerden oluşmaktadır. 


ALLEGRO'NUN FİYATLANDIRMA MODELİ


Allegro’da platform satıcıları tarafından satışa sunulan ürünlerin çoğu sabit fiyatlandırma modeli kullanılarak alıcılara listelendirilmektedir. Fakat bunun yanı sıra, platformda bazı ürünler için açık artırma modeli de kullanılabilmektedir.


ALLEGRO'NUN PAZAR YERİ HİZMETLERİ


Allegro’nun kullanıcılarına sunduğu nakliye, depolama ve fullfilment gibi hizmetleri ne yazık ki mevcut değildir.


ALLEGRO'NUN MALİYET MODELİ


Allegro’da kullanıcılar için bir kayıt ücreti mevcut değildir. Ancak platform, satıcılarının listelediği her bir ürün için listeleme ücreti, satışlarına istinaden ise; hizmet ücreti ve komisyon (yüzdelik değer bazında) talep etmektedir. Bunun yanı sıra, platformda teklif ücreti ve pazar yeri reklamları için ücretler de mevcuttur. 


ALLEGRO'DA SATICIYA YÖNELİK HİZMETLER


Allegro, kısaca self servis bir çevrimiçi platform olarak hizmet vermektedir ve iletişim süreçleri genel olarak “Lehçe” dilinde sürdürülmektedir. Bilhassa Allegro’nun çağrı merkezi, benzerlerine kıyas ile çok daha iyi hizmet vermektedir.