AMAZON FBA KULLANIMIDA 3. ADIM: DEPOLAMA VE LOJİSTİK

Amazon FBA hizmeti, kendi platformundaki satıcıları için önemli fırsatlar ve hizmetler sunmaktadır. Daha önceki yazılarımızda, kullanıcıların Amazon’un FBA hizmetlerinden faydalanabilmesi için takip etmesi ve yerine getirmesi gereken belli aşamalar olduğundan bahsetmiştik. Bu yazımızda da, e-ticaretçilerimiz ve Amazon FBA’yı kullanmak isteyen takipçilerimiz için, Amazon FBA’nın kullanım adımlarından üçüncü adım olan “Amazon’da depolama ve lojistik” süreçlerini ele alacağız. 

AMAZON FBA KULLANIMINDA ÜRÜNLERİN DEPOLANMASI (AMAZON FULFILLMENT CENTERS)

Amazon FBA kullanımını ele aldığımız yazılarımızdaki 1. ve 2. adımı eğer tamamladıysanız, ürünleriniz belirlenmiş olan Amazon depolarına gönderilmeye hazır demektedir. Ürünlerinizin gönderildiği Amazon depoları “Fulfillment Centers” olarak adlandırılmaktadır. Bu depolara toplu olarak ya da parsiyel yöntem ile ürünlerinizi göndermek için QuickShipper’ın özel hizmetlerinden faydalanabilirsiz. QuickShipper, profesyonel operasyon ekibinin sağladığı yüksek kalitedeki hizmetleri sayesinde, Amazon’un FBA hizmetini kullanan birçok Amazon e-ticaretçisi için, Amazon depolarına ürünlerinin gönderimi konusunda, taşıyıcı firma rolünü hali hazırda üstlenmiş durumdadır. Fulfillment Centers’a, yani Amazon depolarına gönderilen ürünleriniz, depolardaki sıralama sistemine uygun olacak biçimde, ürünlerin özelliklerine uygun olacak şekilde ayrılarak depoların raflarında yerlerini almaktadır. Bunun yanı sıra, ürünlerinizin, Amazon’un sorumluluğuna geçtiği andan itibaren, herhangi bir nedenden dolayı zarar görmesi durumunda, oluşan zararın tamamı Amazon tarafından karşılanmaktadır.

AMAZON FBA KULLANIMINDA SİPARİŞ SÜRECİ

Ürün satışınız gerçekleştikten sonra, Amazon’un sistemine düşen sipariş bilgileri doğrultusunda, Fulfillment Centers’da depolanan ürününüz, Amazon FBA ekibi tarafından müşterinize gönderilmektedir. Satışı gerçekleştirilen ürünleriniz, Amazon FBA yetkilileri tarafından, müşterilerinize sizin adınıza ulaştırıldıktan sonra, ürünlerinizin üzerindeki barkod numarası, etiket ve ürünlerinizin faturalandırılması süreçleri Amazon tarafından yönetilmektedir. Amazon FBA hizmeti ile müşterilerinizin ürünlerinizi iade etme talebinde bulunması durumunda ya da herhangi bir sorun yaşamaları durumunda, müşterilerinize gerekli hizmetleri sağlayacağından, hiçbir servis ya da problem ile sizin ilgilenmenize gerek kalmayacaktır. Doğrusunu söylemek gerekir ise, satış sonrası verilen hizmet, satıcılar için hatta ticaret ile uğraşan herkes için oldukça zorlu süreçler haline gelebilmektedir. Bu süreçlerin profesyonel bir ekip tarafından sürdürülmesi, hem zamandan tasarruf edebilmeniz hem de iş yükünüzün ve stresinizin azalması anlamında büyük bir avantaj sağlamaktadır. Özellikle satış gerçekleştirdiğinizde, lojistik süreçlerini yönetebilmek e-ticaretçiler için oldukça büyük sorunlara yol açabilmektedir. Daha da ötesi bu süreçleri daha iyi yönetmek adına, çalışan istihdamı sağlamanız gerekebilecektir. Amazon FBA sistemi ile çalışan istihdamına ihtiyaç duymayacağınız gibi süreci çok daha sistematik ilerletmeniz de mümkün olacaktır. Bunun yanı sıra, bütün bu süreçler Amazon tarafınca en profesyonel şekilde yönetildiğinden, müşterilere de tam bir güven sağlanmış olacaktır.