AMAZON FBA ÜCRETLERİ

Amazon, kendi platformunu kullanmayan ticaretçilerden, kendi platformunu kullanan e-ticaret satıcılarına kadar birçok e-ticaretçi için oldukça büyük avantajlar sunmaktadır. Bu hizmet fırsatlarından en büyüğü Amazon FBA hizmetidir. Ancak, bilindiği üzere şirketlerin sunmuş olduğu her hizmetin bir karşılığı olduğundan, Amazon da vermiş olduğu FBA hizmeti karşılığında kullanıcılarından belli hizmet kalemlerine istinaden ücret talebinde bulunmaktadır. Amazon’un sitesinde yer alan Seller Central’daki “Amazon lojistik hasılat hesaplayıcı” vasıtası ile lojistik giderlerinizi hesaplayabileceğiniz gibi, bu yazımızdaki maliyet bilgilerinden ve QuickShipper blog sayfamızdaki ilgili diğer yazılarımızdan bilgi alarak Amazon FBA giderlerinizi hesaplayabilirsiniz. Amazon FBA hizmetinin ücretlerini incelemeden önce, Amazon FBA hizmetlerini ayrıntılı bir şekilde anlattığımız yazılarımızı QuickShipper web sitemizin blog kısmından incelemenizi tavsiye ederiz. Bu yazımızda sizler ile Amazon’un vermekte olduğu FBA hizmeti karşılığında, kullanıcılarından talep ettiği ücretleri kalemler halinde sizlere aktararak, Amazon FBA hizmetini kullanmaya başlamak isteyen e-ticaretçilerimize kılavuzluk etmeye çalışacağız. 

PAKETLEME VE ÜRÜN GÖNDERME

Amazon FBA hizmeti verirken, etiketleme, ürünler için hava kabarcıklı ambalajlama ve paketlerin kaldırılması gibi, e-ticaretçilerin satışlarındaki süreçleri kolaylaştıran birçok ek hizmet sunmaktadır. Amazon FBA hizmeti kapsamında, Fulfillment depolarındaki ürünleriniz için bir sipariş oluşturulduğunda, Amazon, gönderilecek ürünlerin paketlenmesi ve gönderinin yapılması için aşağıdaki kalemleri ve ücretleri talep edecektir.

Kaldırma hizmeti ücreti: Dizilebilen paket/0,30TL

                                          Dizilemeyen paket/1,4TL

Etiketleme ücreti (Etiketlemeyi gerçekleştirmediyseniz talep edilecektir.): paket/0,6TL

Hazırlama ücreti: paket/0,6TL

ÜRÜNLERİ GERİ ALIMA VE İMHA ETTİRME

Amazon’un Fulfillment depolarına göndermiş olduğunuz ürünlerinizi geri almak istemeniz durumunda, sizden ortalama ürün/0,5cent ödeme talep eden Amazon, ürünlerinizi geri almaktan vazgeçip imha ettirmek isterseniz ise ortalama ürün/0,10cent ödeme talep edecektir. Ancak unutulmamalıdır ki Amazon’dan ürünlerinizin imhasını istediğinizde o ürünler artık Amazon’un platformunda satışta olmayacak ve FBA deposunda bulunmayacaktır.

MÜŞTERİ İADESİ HİZMET BEDELİ:

Amazon FBA hizmeti kapsamında, ürününüzü satın alan bir müşterinin iade talebi olması durumunda, iade işlemine istinaden sizden ortalama 3,50usd gibi bir ücret talebinde bulunacaktır.

DEPOLAMA HİZMET BEDELİ:

Amazon, FBA hizmeti kapsamında vermiş olduğu depolama hizmetinde, Amazon depolarında muhafaza edilen ürünlerinizin ebat ve kilolarına göre değişen aylık depolama hizmeti ücretleri talep etmektedir. Amazon, depolama fiyatlarını Normal boyutlu /Standart size ve Büyük boy/ Over size olarak iki kategoriye ayırmaktadır. 

Amazon’un 2021’de duyurmuş olduğu depolama ücretleri aşağıdaki gibidir:

 

Ocak-Eylül   26TL/Metreküp

Ekim-Aralık  34TL/Metreküp

Amazon ile anlaşmalı lojistik merkezlerinde bir yıldan fazla süre depolanan ürünlere ilave olarak uzun süreli depolama ücreti uygulanmaktadır ve her ayın 15’inde envanter değerlendirmesi yapılmaktadır. Ek olarak, medya olmayan ürünlere aylık 170TL/Metreküp, medya ürünlerine ise 170TL/Metreküp ya da aylık asgari ücret olan 0,10TL/Metreküp ücretlerinden hangisi yüksek ise depolama ücreti kalemi adı altında kullanıcılardan talep edilmektedir.

Amazon’un güncel olarak yayınlamış bulunduğu ebatlara göre değişiklik gösteren lojistik ücretlerini ilgili blog yazımızdan inceleyebilirsiniz.