FDA BELGESİ NEDİR?

FDA yani “ U.S. Food and Drug Administration” Türkçe karşılığı “Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi” anlamına gelmekte olan Dünya genelinde kabul görmekte olan ve temelleri 1862 yılında atılmış olan bir kurumdur. Bu yazımızda, Amerika’ya gerçekleştirilen ihracat işlemlerinde talep edilen FDA belgesinin ne anlama geldiğini, sizler için ele alacağız.

FDA BELGESİ NEDİR?

FDA kuruluşu, Amerika Birleşik Devletleri’nin sağlık bakanlığına tabi olarak çalışmakta olan; ilaç, gıda takviyesi, kozmetik, gıda ürünleri, biyolojik ve medikal ürünler, kan ürünleri, veteriner aletleri, diyet eklentileri, radyasyon içeren ve medikal araçlardan mesul bir kurum olarak görev yapmaktadır. FDA kuruluşu tarafınca verilmiş onaylara istinaden oluşturulan sertifika ya da belgelere “FDA belgesi” adı verilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde insanların ya da hayvanların tüketimine sunulacak gıdaların üremini yapan, bu tip gıdaların işlenmesi işlemlerini gerçekleştiren, bu gıdaların paketlemelerini yapan veya ellerinde bulunduran bütün yerli ya da yabancı firmaların FDA belgesi alması gerekmektedir.

 

FDA BELGESİNİN AMACI

FDA kaydı yaptırmadan önce, FDA uygulamasının ve buna bağlı olarak alınan sertifikaların neyi amaçladığını bilmek gerekmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nin bioterörizm yasaları gereğince, ABD’de tüketime sunulacak olan, (insanların ya da hayvanların tüketimine yönelik) gıdaları imal eden, üreten ya da paketleme işlemlerini gerçekleştirenlerin tümü FDA kuruluşuna başvurarak kayıt işlemlerini gerçekleştirmelidirler. FDA kaydı bulunmayan şirketlerden ithalatı gerçekleştirilen her çeşit ürün Amerika Birleşik Devletleri’nin geçiş limanlarında tespit edilerek, ABD’ye girişi engellenmektedir ve bu ürünlere alı konma işlemi uygulanmaktadır. Bu nedenler ile FDA belgesini edinmek, Amerika ile gerçekleştirilecek uluslararası ticarette oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Buna ek olarak e-ticaretçilerimizin de Amerika’ya ihracat yaparken bu kurallara dikkat etmeleri ve gerekli FDA belgelerini edinmeleri gerekmektedir. Aksi durumda, ihracatını gerçekleştirmek istedikleri malzemelerin çıkışı gerçekleşmeyecek, çıkışı gerçekleşmesi durumunda ise yurt dışında ürünlerine el konması sureti ile alıcılarına teslim edilmesi imkansız hale gelecektir. Bu nedenle, e-ticaretçilerimizin ve ihracatçılarımızın, ürünlerine ait FDA belgesini edinmek oldukça büyük önem arz etmektedir.

Türkiye’den Amerika Birleşik Devletleri’ne ihracat gerçekleştirmek isteyen ihracatçılarımız ya da e-ticaretçilerimiz, FDA belgesini nasıl temin edeceklerini, “FDA Belgesi Nasıl Alınır?” isimli yazımızı, QuickShipper web sitemizin blog kısmından “Nedir&Nasıl Yapılır” başlığı altındaki Bunları Biliyor musunuz? bölümünden inceleyebilmektedirler.