DESİ (HACİMSEL AĞIRLIK) HESABI YURT DIŞI GÖNDERİLERİNDE NASIL YAPILIR?
17 Temmuz 2024 Çarşamba

DESİ (HACİMSEL AĞIRLIK) HESABI YURT DIŞI GÖNDERİLERİNDE NASIL YAPILIR?

Desi Hesabı Nedir?

Kargo gönderilerinde hacimsel ağırlığın ölçü birimi “desi“ olarak adlandırılır. Desi kargo gönderim bedeli (navlun) hesabında kullanıldığından, gönderi yapan kişiler için oldukça önemli bir kavramdır. Buna ek olarak en önemli nokta da taşıma modeline göre desi hesabının değişiklik göstermesidir. Bu yazımızda,“Desi hesabı taşıma modlarına göre nasıl yapılır?“ ve “Gönderim kendi ağırlığından mı yoksa hacim kilosundan mı çıkar? “ sorularına yanıt vereceğiz.

Yurt Dışına Gönderi Fiyatlandırmasında Desi Hesabının Önemi

Öncelikle belirtmek isteriz ki navlun belirlenirken tartı ağırlığı mı yoksa hacim mi geçerli olur sorusunun yanıtı, dünyanın her yerinde genel geçer olarak fazla gelen birim fiyatlandırmada kullanılmaktadır yönünde olacaktır. Bu da demek oluyor ki yurt dışına gönderi yaparken, eğer gönderinizin kendi kilosu hacim kilosundan fazla ise kendi ağırlığı, eğer desi hesabı sonucunda ortaya çıkan hacim kilosu fazla geliyor ise desisi fiyatlandırmada baz alınacaktır. Bu bağlamda, yurt dışına gidecek olan gönderinizin doğru paketlenmesi yine buna bağlı olarak, paketin kilo ve ebatlarının doğru ölçülmesi gönderici için oldukça önemlidir. Gereksiz yere büyük paketlenen gönderilerde desi yüksek olacağından, navlun da yüksek olacaktır. Unutulmamalıdır ki; doğru ölçüler sizi yanlış navlunlardan kurtarır. 

Taşıma Modlarına Göre Desi Hesabı

Gönderilerinizin (ister ihracat olsun ister ithalat) desi hesabı yapılırken uygulanan formül, organize edilen servis biçimine göre farklılık göstermektedir. Aşağıdaki taşıma modlarına göre desi hesabı yapma formüllerini beraber inceleyecek olursak:

  • Hava Yolu Ekspres (Kurye) Servisi Desi Hesabı: enxboyxyükseklik / 5000 = a ise,  a=hacim kg
  • Hava Kargo Servisi Desi Hesabı: enxboyxyükseklik / 6000 = a ise, a= hacim kg
  • Kara Yolu Servisi Desi Hesabı: enxboyxyükseklik / 3000= a ise, a= hacim kg
  • Deniz Yolu Servisi Desi Hesabı: ürün miktarıx(enxboyxyükseklik/1000000)= cbm ya da enxboyxyükseklik/3000= a ise, a=hacim kg olacak şekilde özetleyebiliriz.

Desi Hesaplama Örneği

Bahsetmiş olduğumuz hesaplama biçimlerini bir örnek ile işleme dökecek olursak:

Türkiye’den Hollanda’ya hava yolu kurye servisi ile gidecek, 80x60x40cm ebatlarında kendi ağırlığı 10kg olan bir gönderi için kilo başı maliyetin 4.2eur/kg olduğunu var sayar isek;

80x60x40/5000=38,4=39kg/desi ücret ağırlığı olacaktır. Küsuratlı olan ölçüler her zaman bir yukarıdaki rakama yuvarlanmaktadır. Bu kural ebatların küsuratlı olması durumunda da geçerli olacaktır.

Yani, ebatlarımız 80.4x60.2x40cm olsaydı, malzeme ebatları hesaplanırken; 81x61x40cm olarak baz alınacaktı. 

Yukarıdaki örnekte gönderinin desisi kendi ağırlığını geçtiği için ücret ağırlığı (CW) 39kg olarak alındığında, 4.2eur/kg maliyetli bir gönderi için navlunumuz;

4.2 X 39 =163.8Eur olarak hesaplanır.

Bunlara ek olarak, yine önemli bir husus ise bazı taşıma modlarında ve servislerde ebat sınırları mevcut olduğundan, bu sınırları geçen gönderilere ek masraf gibi ilave ücretler eklenebilmektedir. Bu ek masraf kuralları taşımayı gerçekleştiren ana taşıyıcı firmalara göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle, yurt dışına gönderi yaparken nakliyeci firmanızdan konu ile ilgili mutlaka bilgi alınız.

QuickShipper'ın panelinin yer aldığı app.quickshipper.com adresinden giriş yaparak yurt dışı kargolarınızı gönderdiğinizde, gönderinizin en, boy, yükseklik bilgilerini paneldeki ilgili kısma yazdığınızda desi hesabı dijital panel tarafından otomatik gerçekleştirilecektir.

Desi hesabı hakkında ayrıntılı bilgi almak için bize ulaşın!

Yorumunuzu bırakın