HS CODE (GTİP) NEDİR VE NASIL ALINIR? GTİP YANLIŞ BEYAN EDİLİRSE NE OLUR?
17 Temmuz 2024 Çarşamba

HS CODE (GTİP) NEDİR VE NASIL ALINIR? GTİP YANLIŞ BEYAN EDİLİRSE NE OLUR?

GTİP Nedir?

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltması GTİP olarak ifade edilmektedir. Türkiye’de, genellikle, GTİP tarife cetvelinin yerine kullanılmaktadır. Esasen, GTİP’in amacı, Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde yer alan 12 haneli kodu belirtmektir. Kısacası, uluslararası genel geçer rakamlardan oluşan bu tarife sistemi, dış ticarete konu olan canlı, cansız bütün ürünleri temsil ederek, sistematik olarak numaralandırılması veya isimlendirilmesi ile gümrük işlemleri açısından uluslararası boyutta büyük bir düzen getirmeyi de amaçlar. GTİP, İngilizce’de, HS Code yani açılımını yapacak olur isek, “Customs Tariff, Harmonized Code“ veya “Harmonized System“ olarak adlandırılmaktadır ve bu armonize sistem ile (ilk altı hanesi tüm dünyada) ortak olmak üzere) GTİP kodu dünya genelinde 6 haneli olarak oluşturulmaktadır. Buna ek olarak, ülkeler kendi ihtiyaçları doğrultusunda 6 haneli koddan sonra 4 veya 6 haneli farklı kodlar kullanabilmektedir. Böylece, GTİP vasıtası ile ürünlerin tanımı ve ayrımı uluslararası düzeyde ticaret yapılırken kolayca ortaya çıkmaktadır. Bütün bu düzenlemeler dünya çapında, Dünya Gümrük Örgütü’ne tabi iken Türkiye’de ise, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlıdır. 

Uluslararası gümrük kodlarının hesaplanmasında büyük bir rol oynayan GTİP kodları sayesinde ihracat rakamları tespit edilmektedir.

GTİP Kodunun Yanlış Beyan Edilmesi Durumda Oluşacak Cezalar

Tarifenin yanlış beyan edilmesi durumunda, gümrük tarafından eksik ödenen vergiye istinaden üç katı kadar cezai yaptırım uygulanmaktadır. Eğer tarife CE, TSE vb. gibi denetimlere tabi ise ve gerekli uygunluk alınmamış ise malzemeye el konulmaktadır. Malzemeye el konulmasının akabinde ise gümrüklenmiş olan değerin iki katı kadar ceza kesilmektedir. Buna ek olarak, Kaçakçılık Kanunu’na aykırılığa tabi olunan durumlarda, çeşitli hukuki yaptırımlara, malzemeye el konma ve malzeme bedelinin üç katına kadar varabilen vergi cezaları kesilebilmektedir.

GTİP kodu nasıl alınır?

İnternette birçok İngilizce kaynak da mevcut olmasına karşın, TÜİK’in sitesi Türkçe olduğu için aradığımız bilgilere kolaylıkla ulaşabiliriz. GTİP kodunuzu bulmak için; Türkiye İstatistik Kurumu’nun sitesine giriş yaparak aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  1. Malzemenizin ne olduğunu ‘Tanımlarda Ara’ kısmına Türkçe dilinde yazdıktan sonra, Sınıflamalar sekmesinde güncel olan GTİP 2021'i seçmelisiniz. Ardından, ARA butonuna tıklayarak malzemenizi en doğru şekilde tanımlayan kelimeler işe arama yapabilirsiniz. Örneğin; Kadınlar için mont gibi.
  2. Çıkan sonuçlar arasından malzememizin tanımına en uygun olan kodu seçmeliyiz.
  3. Bulduğunuz ana kodun altında muhtemelen birçok tanımlama mevcut olacaktır. Bu nedenle, malzememizin özelliğine göre ayrıntılı bir eleme yapmamız gerekecektir. 6 basamak sonrasında yer alana 2’li kodlar ürünün daha da fazla ayrıntılı bir şekilde tanımlanmasına olanak sağladığından, bu kodlar arasında ince bir eleme yaparak ürünümüze en uygun olan kodu belirleyebiliriz.

Bulduğumuz GTİP Kodunun Doğruluğundan Nasıl Emin Oluruz?

Seçtiğimiz ürün kodunun doğruluğunu internet üzerinden kontrol sağlayarak belirleyebiliriz. FindHS.Codes sitesine girdikten sonra, seçmiş olduğunuz GTİP numarasını siteye yazarak arama yapabilir, ardından çıkan görselleri inceleyerek, belirlediğiniz kodu doğru bir şekilde tespit edip etmediğinizi anlayabilirsiniz.

QuickShipper ekibi, GTİP konusunda bilgi almak ve ihtiyacınız olan her konuda destek olmak için her zaman yanınızdadır. Sorularınız için; e-posta adresimizden ya da 02162322840 telefon numarasından dilediğiniz zaman bize ulaşabilirsiniz.

GTIP almak ve süreçler hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Yorumunuzu bırakın