MSDS ve DG NEDİR? TEHLİKELİ MADDE TAŞIMASI NASIL YAPILIR?
17 Temmuz 2024 Çarşamba

MSDS ve DG NEDİR? TEHLİKELİ MADDE TAŞIMASI NASIL YAPILIR?

Material Safety Data Sheets kelimelerinin kısaltılmış hali olarak bilinen MSDS‘nin, dilimizdeki karşılığı "Malzeme Güvenlik Bilgi Formu"dur . Ayrıca, günlük pratikte SDS kısaltması ile kullanımı da mevcuttur.

Malzeme güvenlik bilgi formu, kimyasal maddelerin içerdiği potansiyel tehlikeleri (sağlık ve sağlık sorunları, yangın, reaktivite ve çevresel zararlar vb.) belirten ve kimyasal maddelerin güvenli bir şekilde nasıl kullanılacağını ve bununla birlikte kimyasalların depolama, taşıma ve acil durum prosedürleri hakkında bilgileri içererek kullanıcılara kılavuzluk ederek gösteren kimlik kartı niteliğinde yazılı bir belgedir. Bu formların işyerlerinde Türkçe olarak bulundurulması yasal zorunluluktur. Bu formların takibi ve kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır ve MSDS belgesi her firmaya ve her ürüne özel olarak hazırlanmalıdır.

DG ise yine İngilizceden kısaltma olarak günlük dilimize girmiş olan “Dangerous Goods“ yani “Tehlikeli Madde“ kelimesinin kısaltmasıdır. DGR ise “Dangerous Goods Regulations“ yani “Tehlikeli Madde Düzenlemeleri“ kavramının kısaltmasıdır. Bu düzenlemeler uluslararası örgütlerce her iki yılda bir regüle edilerek gerekli yenilikler yapılır ve bu regülasyonların taşıyıcı firmalar tarafından takibi ve taşıma esnasında dikkate alınması beklenir. Aynı zamanda bu düzenlemelere göre, göndericinin paketleme yapması yükümlülüğü vardır. 

Tehlikeli maddelerin taşıması ve taşınacak araçlarda konumlandırılması belirli standartlara tabi olarak gerçekleştirilmektedir. Örneğin, uçakta yan yana yerleştirilen bazı tehlikeli maddeler birbiri ile etkileşime geçerek büyük problemlere yol açabilmektedir. Bu doğrultuda taşıması gerçekleştirilen tehlikeli maddelerin belli regülasyonlara göre paketlenmesi ve araçların içinde yine bu regülasyonlara göre yüklerin yerleştirilme işleminin organize edilmesi gerekmektedir.

Yurt Dışına Tehlikeli Madde Gönderimi Nasıl Yapılır?

Taşıyıcı firmanıza ilettiğiniz en fazla 1 yıla ait olan güncel MSDS Raporunuz ile birlikte navlun bedelini ve taşınabilirlik bilgisini öğrendikten sonra, “UN“ standartlarında paketlemesini gerçekleştirdiğiniz gönderinizin taşımasını nakliyeci firmanız aracılığı ile yapabilirsiniz. Fakat, bu tarz özel taşıma durumundaki gönderilerin navlunu da dolayısıyla daha yüksek olmaktadır. Ayrıca araçların müsait olması durumu gibi nedenlerden servis ayarlaması yapılırken gecikmeler de yaşanabilmektedir. 

Bir diğer konu ise paketlemenin nasıl yapılacağıdır. “UN” standartlarına göre paketlemenizin nasıl yapılması gerektiği MSDS raporunuzda, malzemenizin cinsine ve hangi özelliklerdeki tehlikeli madde olduğuna göre açıkça belirtilmektedir. Bu konuda taşıyıcı firmanızdan bilgi alabilir ve “UN” paketlemeleri yapan firmalar sayesinde de paketleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

QuickShipper DG taşımacılığı konusunda alanında uzman bir ekibe sahiptir ve yetkili taşıyıcı konumundadır.

Yurt dışına tehlikeli madde gönderimi gerçekleştirmek için hemen bize ulaşın!

Yorumunuzu bırakın