TÜRKİYE'YE İTHALATI YASAK OLAN ÜRÜNLER
17 Temmuz 2024 Çarşamba

TÜRKİYE'YE İTHALATI YASAK OLAN ÜRÜNLER

İthalat yaparken, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’nin de kuralları gereği girişinin yasak olduğu ürünler bulunmaktadır. Gümrükten geçemeyecek malzemeler, Türkiye’ye giriş ve çıkış durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Bu malzemeler, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan mevzuat ile belirlenmektedir. Buna ek olarak, ithal edilmesi yasaklanmış olan ürünler haricinde ithalatı ön izne tabi olan ürünler de yine Ticaret Bakanlığınca hazırlanmış bu mevzuata istinaden belirlenmektedir. Aynı şekilde, Ticaret Bakanlığınca yayımlanan mevzuatta; İthalat Tebliği, Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliğleri aracılığı ile izin alınması gereken mallar ve izin alınacak kurumlar belirtilmektedir.

Türkiye’ye İthalatı Yasak Malzemeler Nelerdir?

Bakanlık tarafından belirtilen ithali yasak ürünler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Esrar ve müstahzar afyon
  • İpek böceği tohumu
  • Zirai amaçla kullanılan her türlü toprak, yaprak, sap, saman, ot, tabi gübre
  • Oyun alet ve makineleri (rulet, tilt vb. oyun makinelerini kapsamaktadır.)
  • Ozon tabakasını incelten bazı maddeler
  • Bazı boyar maddeler
  • Yasalara aykırı olarak bir fabrika veya ticaret markasını, ticaret unvanını taşıyan ürünler
  • Sahte menşeli eşya ve zarflar
  • Kimyasal silahlar sözleşmesi ekinde yer alan bazı kimyasal maddeler (araştırma, tıbbi, farmasötik veya koruyucu amaçlarla yapılacak ithalat izne tabi olarak yapılabilmektedir)

Yukarıda belirtilmiş olan ürünler içerisinde özel izine tabi olarak Türkiye’ye girişi sağlanabilecek mallar bulunabilmektedir. Örnek verecek olur isek; Bazı patlayıcı maddeler Milli Savunma Bakanlığı’nın iznine tabi olmaktayken tütün ve tütün mamullerine, alkol veya alkollü içkilere Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu tarafında uygunluk belgesi düzenlenmektedir. İzin belgeleri, ürünlerin yasaklı mallar prosedürüne tabi tutulmaması ve gümrükten geçişlerinin yapılabilmesi anlamında çok önemlidir. Bu sebep ile ithal edilmek istenen malzemelere göre şart koşulan izinlere tabi olup olmadığına mutlaka dikkat edilmelidir.

İthalatın yapılma aşamasında gümrükten geçiş sağlayacak ya da sağlamayacak malların tespit edilmesinde diğer bir önemli ayrıntı ise; şirket lisanları ve onaylarıdır. Bunun nedeni bazı eşyaların, yalnızca belirli kurum ve kişiler tarafından ithal edilebiliyor olmasıdır. Yine bir örnek ile açıklayacak olursak; akaryakıt ve madeni yağlar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafınca verilmiş olan lisans aracılığı ile firmalarca ithal edilebilmektedir. Bu firmalar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenir ve yine bu firmalar dışındaki hiçbir şirket bahsi geçen ürünleri ithal edememektedir.

Türkiye'ye ithalatı yasak olan ürünler hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşın!

Yorumunuzu bırakın