E-İHRACAT TAVSİYELERİ: PAZAR YERİNİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Günümüzün ticaret yöntemleri arasında en popüler olan ve büyük bir kazanç potansiyeline sahip olan e-ticaret, giderek daha da ivme kazanmakta ve bu bağlamda da e-ticaretçiler her geçen gün daha da artmaktadır. Gerek dijital platformların yapısını ve işleyişini anlamak, gerek sermaye ve nakliye yönetimini doğru gerçekleştirmek, e-ticaret için oldukça önem taşımaktadır. ETSY, Amazon, Ebay, Alibaba gibi satış yapılabilecek birçok e-ticaret platformu mevcut olunca, e-ticarete sıfırdan başlayacak olan girişimcilerin de haliyle aklında soru işaretleri oluşmaktadır. İşleri bir nebze olsun sizler için kolaylaştırabilmek adına bu yazımızda ;” e-ihracat portalı nasıl seçilir?” ve ” e –ticaret portalının verileri nasıl değerlendirilir? ” , “e-ticaret sitesi seçerken nelere dikkat etmelisiniz?” gibi soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız. Bu sorulara ek olarak, . ETSY, Amazon, Ebay, Alibaba gibi büyük hacimli e-ticaret sitelerinin hedef pazarları, çalışma modelleri, ücretleri ve sağladığı hizmetleri ayrıntılı olarak incelemek isterseniz, her bir siteyi ayrı ayrı ele alarak A’dan Z’ye anlattığımız yazılarımıza QuickShipper Blog sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Özellikle yeni girişimcilerin, bu ticari yolculuğa adım atmadan önce e-ticaret platformlarını araştırmasında oldukça fayda vardır.

Satış Yapılacak E-İhracat Sitesini Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir e-ihracat sitesini değerlendirirken kendimize sormamız gereken belki de en önemli soru, “Bu e-ihracat sitesi hedeflediğim pazara hitap ediyor mu?” olmalıdır. Eğer, pazar yeri ürün gamınıza uygun değil ise üzülerek belirtmek isteriz ki işler sizin için yolunda gitmeyecektir. Örnek verecek olur isek; eğer ikinci el ürün satışı gerçekleştiriyorsanız “Zalando platformu”nda ya da ürünlerinizin yetkili satıcısı değilseniz (iş modeliniz piyasadan çeşitli markalı ürünleri toplayıp satmak üzerine kurulu ise) “Tmall platformu”nda satış yapmanız mümkün olamayacaktır. Kısacası bileşenleriniz, pazaryeri faaliyetlerine/beklentilerine eğer uygun değil ise bu platformlarda satış gerçekleştirmeniz de olanak dahilinde olmayacaktır.

Diğer bir konu ise, satış ilanı açmak istediğiniz pazar yerinin ihtiyacınız olan hizmetleri size sunuyor olması gerekliliğidir. Örneğin, eğer bir depo hizmetine aracı bir firma kullanmadan ihtiyacınız varsa Rakuten, ETSY gibi platformları kullanamayacağınızın ve Amazon gibi firmalara yönelmeniz gerektiğinin göstergesidir.

Bir diğer önemli nokta iş modeliniz pazar yeri kuralları ne kadar örtüşüyor olduğudur. Örneğin, ürünlerinizin satışını açık artırma modeli ile gerçekleştirmeyi tercih ediyorsanız Amazon platformunu kullanamayacaksınızdır. Bu durumda Ebay gibi platformlarda yer almanız sizin için daha doğru olacaktır.

Bahsettiğimiz konulara ek olarak, faaliyet göstereceğiniz e-ticaret platformunu seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri de kaynak yönetimidir. İlgilenmekte olduğunuz platformda e-ticaret faaliyetlerini yönetmek için yeterli kaynaklara sahip olup olmadığınızı mutlaka tespit etmeniz gerekmektedir. Örneğin, destek hizmetleri Amazon Amerika’da çok yavaş ilerlemektedir. Bu gibi durumların altından kalkabilmek için, hacimli bir e-ticaret operasyonunu gerçekleştirebilmeniz için kesinlikle yeterli sayıda elemanınız olmalıdır.

E-ticaret yapmaya başlamadan önce ve platform seçiminde bulunma aşamasında, pazar yeri maliyetleri, hedef pazarlara yönelik operasyon ve reklam gibi işlemlerin maliyetlerini hesaplamak da oldukça önemlidir. Çünkü, e-ticaret platformunun talep ettiği ücretlerin maliyetlerinizi karşılamama gibi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle, platformların kesintileri ve talep ettikleri ücretleri, depolama ve lojistik gibi işlemlerde oluşacak masrafları doğru hesaplayarak iş planı hazırlamak en uygun yöntem olacaktır. Buna bağlı olarak ise, seçmiş olduğunuz platformda hangi volümlere eriştikten sonra başa baş noktasına geldiğinizi belirlemeniz bir hayli önem arz etmektedir.

E-ihracat yaparken vergi muafiyetinden faydalanmak için neler yapabileceğinizi merak ediyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz. 

Yurt dışı kargolarınızı güvenli ve en hızlı şekilde ulaştırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.