MİKRO İHRACAT NEDİR VE NASIL YAPILIR?
Dijital dünyanın son zamanlarda kazandığı ivme ile gelişen e-ticaret, mikro ihracat kavramını karşımıza daha çok çıkarır oldu. Gelişen dijital teknoloji ile beraber sınırların giderek ortadan kalkması ve ticaret algısının küresel boyuttaki değişimi vasıtasıyla, e-ticaret, e-ihracat ve mikro ihracat yöntemlerinin üzerine kurulu ticaret ağı, geleneksel ticaret yöntemlerinin yerini almaya başladı. Bu anlamda, özellikle pandemi sürecinde mikro ihracatı fırsat olarak değerlendirebilen ticaretçiler ve ülkeler, doğru stratejik manevralarla ekonomik üstünlük sağlayan pozisyonlarda yerlerini aldılar. Yazımızda, hayatımızın bu denli merkezine giren önemli kavramlardan biri olan mikro ihracatı, ”mikro ihracat nedir? ” , ”mikro ihracat nasıl yapılır? ” , ”mikro ihracatın avantajları” gibi başlıklar altında açıklayarak incelemiş olacağız.
Mikro İhracat Nedir?
Bir ürünün döviz karşılığında yapılan satışına ”ihracat ” denir. ”Mikro ihracat” ise; 300 kiloya kadar olan ve malzeme bedeli 15000Euro’yu aşmayan ürünlerin, ETGB(Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) vasıtası ile yurt dışına satışı gerçekleştirilen, bedelli ihracatlara verilen isimdir.
Mikro İhracat Nasıl Yapılır ve Mikro İhracat Sınırı Nedir?
Yurt dışı satışı gerçekleşecek gönderinin, ürün ağırlığı en fazla 300 kg ve ürün bedeli en fazla 15.000 EUR olacak şekilde her iki şartı da karşılıyor ise, bu koşulları sağlayan bütün firmalar mikro ihracat yapabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus ihracatın mutlaka, bir ihracat işleminin mikro ihracat sayılabilmesinin koşulu olan ”kati ve satış” amacıyla yapılmış olmasıdır. Bu anlamda, tamir amaçlı geri dönmek üzere gönderilecek ürünler, hariçte işleme rejimine tabi olan ürün gönderileri ve fuar kapsamında yer alacak gönderiler mikro ihracat kapsamına girmemektedir.
QuickShipper ile Mikro İhracat Nasıl Yaparım?
QuickShipper ile mikro ihracat gerçekleştirmeniz son derece kolay adımlardan oluşur.
Mikro İhracat kapsamında gönderim yapabilmek için vergi mükellefi olmanız, bir firmanızın bulunması gerekmektedir. Eğer şahıs şirketiniz var ise e-devlet üzerinden, limited veya anonim şirketiniz var ise imza sirküleri, vergi levhası ve yetkili kişinin kimlik kopyası ile beraber en yakın şehir gümrük müdürlüklerine (aşağıda örneği bulunan) dilekçe vererek gümrük mükellef kaydı yaptırabilirsiniz.
“…………………………………… Gümrük Müdürlüğüne
…………….. vergi dairesine bağlı …………. vergi numaralı ………………… adlı firmamın mikro ihracat ile Etgb kapsamında gümrük mükellef kaydının yapılmasını rica ederim.
Ad Soyad
Kaşe İmza “
Mikro İhracatın Avantajları
Mikro ihracat; büyük, küçük ve orta ölçekli şirketler için oldukça avantajlı bir sistemdir. Bunları özetle aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Dijital ortamda yapıldığı için evrak kolaylığı vardır
- Zamandan ve kağıttan tasarruf edilir
- İhracatta, ihracatçı birliği onayı aranmaz
- Hafta sonu da olsa gönderim yapılabilir
- Gümrük işlemleri hızlı ve kolaydır
- Alıcılar ürünlere hızlıca ulaşır
- KDV iadesi alınır
- Beyanname ve ardiye ücreti ödenmez
- Vekâletname gerektirmez.
Türkiye'de ihracatı yasak olan ürünler ile ilgili daha detaylı bilgi almak için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.
Yurt dışı kargolarınızı güvenli ve en hızlı şekilde ulaştırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.