E-İHRACAT TAVSİYELERİ: SEÇTİĞİNİZ E-TİCARET SİTESİ ÜRÜNLERİNİZ İLE NE KADAR ALAKALI?

Birçok e-ticaret sitesinin ürünü de kendi platformu olduğundan en nihayetinde kendini yani e-ticaret platformunu pazarlama amacındadır. Bu amaç çoğu platformu, pazar yerinde, sayılarında ve kategorilerinde alaka düzeyini abartma eğilimine itmektedir. Bu sebeple, satış yapılacak e-ticaret sitesini belirlerken, aşırıya kaçmadan bir miktar şüpheci olmak ve detaylı analiz yapmak yerinde bir hareket olacaktır. Bunun yanı sıra, bazı pazar yerlerinin analizi diğer platformlardan daha kolay gerçekleştirilebilmektedir. Örnek olarak, Amazon lokal bir hizmet sunduğu bütün pazarlarla ilgilenmektedir. Amazon’un iddiası yüzden fazla ülkeyi kapsadıkları yönünde olsa da yüzlerce ülkeye hitap edebileceklerini ya da tüm Dünya’ya satış yapmak için sadece Amazon’un yeterli bir platform olabileceğini düşünmek hayalcilikten öteye geçmeyecektir. Bunlara bağlı olarak, ürünleriniz ile e-ticaret alakasını ölçmek için, aşağıdaki soruların yanıtlarını kendinize verdiğinizde, optimum fayda sağlayabilmek adına, platform ile ürünlerinizin olabildiğince örtüşüyor olması gerekmektedir.

  • Ürünlerim gerçekten hak ettiği değeri bulacak mı?
  • Hedeflediğim pazar satış yapacağım e-ticaret sitesi için uygun mu?
  • Platformun işleyiş modeli açık artırmaya mı dayalı yoksa sabit fiyatlı ürünlerin mi satışı mevcut veya pazaryeri modeli her ikisini de kapsıyor mu?
  • Pazar yeri yeni ürünler (hiç kullanılmamış) mi yoksa ikinci el (kullanılmış) ürünler mi sunuyor? veya platformun çalışma biçimi her iki seçeneği de kapsıyor mu?

E-ticaret platformları aslına bakıldığında geleneksel pazar yeri ile aynı mantıkta işleyen bir sisteme sahiptir olmaktadır. Yani, platform olarak hizmet veren e-ticaret mecraları, gerçek anlamda da bir pazar alanı sunmaktadır. Bu pazar yerinde satıcılar ile alıcılar buluşur ve şartlar uygun olduğunda da alışveriş gerçekleşir. Bunun yanı sıra, çevrimiçi pazar yerlerinin en önemli avantajlarından biri son derece geniş bir kitleye hitap ediyor olması gibi gözükse de gerek emsal ürünlerde rakiplerin belirlediği fiyatlar gerek platformun işleyişi satışını gerçekleştirmeyi planladığınız ürünleriniz ile uyuşmayabilir. Bu nedenlerle, yukarıda sıraladığımız maddeleri her bir e-ticaret sitesini incelerken göz önünde bulundurmanızı ve blog sayfamızdan çeşitli e-ticaret platformlarını inceleyerek ya da uzman kadromuza danışarak yardım almanızı tavsiye ederiz.

 

IOSS sistemi ve faydaları hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 

Yurt dışı kargolarınızı güvenli ve en hızlı şekilde ulaştırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.