E-İHRACAT TAVSİYELERİ: PLATFORM MALİYETİ HESAPLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Bünyesinde satış gerçekleştirmek istediğiniz pazar yerinin karşınıza çıkarabileceği bütün maliyetleri hesaplamak ve buna istinaden gerçekten elde edeceğiniz brüt karı bulabilmek zarar etmeden e-ticaret yapabilmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle e-ticaret sitesinde satış yapmaya başlamadan önce, platforma ait karşınıza çıkabilecek komisyonları, depolama hizmeti gibi ek hizmet veren ya da pazar yerinin anlaşmalı olduğu bu tarzda hizmetler veren iş ortakları var ise bu işleyişten doğabilecek bütün giderleri hesaba katmak gerekmektedir. Ayrıca, e-ticaretin siteye ürünleri koyup satmaktan ibaret olmadığını, e-ihracatın lojistik gibi süreçlerle de bir tedarik zinciri çerçevesinde organize edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu nedenle, satışı gerçekleştirilen ürünün, bütün tedarik sürecinden alıcıya ulaştığı noktaya kadar gerçekleştirilecek organizasyonunda oluşabilecek maliyetleri hesaplamak gerekmektedir.
- Platformun gerçek maliyetlerinin,
- Hedef pazarla uyumlu ürünler satışa sunarken sertifika, paketleme, ambalaj vb. gibi ek maliyetlerin,
- Ürünün müşteriye ulaştırılması aşamasında doğabilecek, depolama, nakliye, kargo, iade vb. gibi işlemlerden oluşabilecek maliyetlerin,
- Satışa sunulan ürün başına dönüşümün, yani pazarlama faaliyetlerinin ürün bazında hesaplarını yapabiliyor olmanız gerekmektedir.
İlgili E-Ticaret Sitesindeki Satışlarınız İçin Kar/Zarar Hesabı Yaptınız mı?
Kar hesabı yapmak herkesin normal şartlarda kolayca gerçekleştirdiği fakat aynı zamanda genellikle göz ardı edilen bir işlemdir. E-ticarete başlamadan önce ve e-ihracat yapacağınız siteyi seçerken, tahmini olarak elde edebileceğiniz kar marjını hesaplamak işleri oldukça planlı bir hale getirecektir. Olası karınızı hesaplarken önemli olan, başlangıç noktası olarak rekabetçi bir satıcının fiyatı baz alınmalıdır. Bu fiyatlar baz alındıktan sonra mutlaka zincirin bütün halkalarına teker teker bakılmalıdır. Bir örnek ile açıklayacak olursak:
Almaya’da Amazon aracılığıyla satış gerçekleştiren bir e-ticaretçi olduğumuzu ve Amazon’dan FBA (FBA hizmetini öğrenmek için blog sayfamızdan ilgili içeriğe erişebilirsiniz) hizmeti aldığımızı var sayalım. Paketlenecek ürünümüzün ebatlarını 25x10x5cm ve ürünün ağırlığını da 370gr olarak düşünelim. Aşağıdaki gibi varsayımsal devam edecek olursak, öngörülen kar marjımız en alt satırda da görüldüğü üzere 12usd olacaktır.
Perakende satış fiyatı: 60usd
KDV %20: -12usd
Pazar komisyonu: 9usd
Fulfilment hizmet bedeli: 2usd
Platform reklam maliyeti: 6usd
Depolama hizmet gideri: 2usd
Depoya nakliye bedeli: 2usd
Ürün Üretim maliyeti: 15usd
Kar Marjı: 12usd